Helsinki Hiihtämään

Hiihtäjän tärkeimmät varusteet – älä lähde ladulle ilman näitä!

Hiihtäminen on hauska harrastus, jossa kunto nousee vauhdilla. Lajiin hurahtaa nopeasti, ja lopulta löytääkin itsensä harmittelemasta talven loppumista. Pääkaupunkiseudulla hiihtoharrastusta tuetaan auraamalla latuja pururatojen ja lenkkiteiden reunoille – esimerkiksi Mustavuori on Helsingissä sijaitseva hyvin suosittu hiihtokohde, jossa saa hien virtaamaan. Kovempaa vauhtia kaipaavat voivat suunnata jäille tai esimerkiksi luonnonpuistojen houkutteleville hangille. Jos ei omista omia suksia, niitä voi pyytää lainaan esimerkiksi monilta kouluilta. Myös Facebook-ryhmissä vaihdellaan liikuntavälineitä erityisesti talviaikaan.

Niin kuin mikä tahansa ulkoliikuntalaji, myös hiihto on hauskaa vain, jos varusteet ovat kunnossa. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että sukset ovat huolletut, monot tuntuvat jalassa hyvältä ja lämpimiltä, ja sauvat ovat oikean pituiset. Ulos on myös mukavampi lähteä, jos vaatteet ovat säähän nähden sopivat. Tässä artikkelissa käsittelemmekin hiihtäjän varusteita ja annamme muutamia vinkkejä niiden hankintaan. Esimerkiksi säänmukaisen vaatetuksen valitseminen voi tuottaa joillekin ongelmia – lue artikkelimme ja vältä ongelmat!

Sukset

Sukset valitaan sen perusteella, millaiseen hiihtoon ne on tarkoitettu. Sekä perinteiseen, vapaaseen että latujen ulkopuolella hiihtämiseen on suunniteltu omat suksensa, jotka eroavat vielä hiihtäjän painon, pituuden ja kokemuksen perusteella. Kun kokenut hiihtäjä hiihtää parhaiten paksuilla ja jäykillä suksilla, aloittelija tarvitsee hieman joustavuutta menoonsa. Myös hiihtoalueet vaikuttavat suksen valintaan, vaikka tyyli olisikin jo valittu – jäisellä ja kovalla alustalla hiihtävän luistelusukset eroavat ominaisuuksiltaan hurjasti pehmeällä lumella käytettävistä luistelusuksista. Kun tietää mitä haluaa, myös välineet on helpompi löytää.

Perinteistä hiihtotyyliä harrastavien sukset on yleensä hiihtäjää 15 – 20 senttimetriä pidemmät, kun taas luisteluhiihtäjän suksien pituus ylittää tämän pään vain 5 – 15 senttimetrillä. Lopullisen pituuden määrittää harrastajan oma mieltymys – niin kuin laskettelussa, myös hiihdossa jotkut pitävät hieman lyhyemmistä ja jotkut pidemmistä suksista. Suksien pituus määrittää pitkälti myös niillä tehtävien käännösten nopeuden ja sulavuuden. Pitkillä jälki näyttää ehkä kauniimmalta, mutta lyhyemmillä myös äkkikäännökset onnistuvat helpommin. Yleensä aloittelevat harrastajat suosivat lyhyitä suksia.

Monot ja sauvat

Niin kuin sukset, myös monot valitaan hiihtäjän taitotason, painon, lestin leveyden ja tietenkin myös taitotason mukaan. Luisteluhiihdossa mono muistuttaa ominaisuuksiltaan luistinta; varsi on kapea ja monon täytyy tuntua tiukalta. Myös pohja on tiukka, eikä anna kovinkaan paljoa taittumisvaraa. Perinteisen hiihtotyylin monot taas ovat joustavat ja antavat harrastajalle enemmän tilaa liikkua. Toisin kuin moni tekee, monoihin ei kannata jättää lainkaan kasvuvaraa. Niiden on tarkoitus istua hyvin ja tukea hiihtäjää.

Kolmas tärkeä varuste on sauvat. Niillä hiihtäjä tasapainottaa menoaan ja pystyy antamaan itselleen vauhtia sekä suoralla että alamäissä. Sauvoilla voi myös hyvin työntää itseään ylös ylämäkiä kulkiessa. Sauvan pituus riippuu jälleen harrastajasta, sekä tietenkin hiihtotyylistä. Luisteluhiihdossa sauvojen tulee olla pitkät, noin leukaan tai korvaan ulottuvat, kun taas perinteisessä hiihdossa riittää, että ne yltävät kainalon korkeudelle. Niin kuin aina, jokainen valitsee juuri itselleen mieluisan pituuden, eikä täysin vääriä tai oikeita valintoja ole olemassa.

Säänmukainen vaatetus

Jotta ulkoliikunta olisi mielekästä, on vaatetuksen oltava säänmukaista. Jos pakkanen putoaa kahdenkymmenen asteen paikkeille, on sanomattakin selvää, että t-paidalla ei ulkona pärjää. Hiihtäjän onkin tärkeää suosia kerrospukeutumista, ja täten panostaa useampiin toimiviin vaatekappaleisiin yksittäisten lämpimien sijasta. Monoihin pitäisi mahtua hieman paksummat sukat, ja tuulta ja kylmyyttä pitävien housujen alle voi laittaa vielä sukka- tai lämpöhousut. Urheillessa on tärkeää, että liikkuvuus ei rajoitu, vaikka vaatteita olisikin hieman enemmän. Siksi esimerkiksi takiksi kannattaa valita laadukas, mutta ohut.

Jokainen ulkoliikuntaa harrastava tietää, että ensimmäisenä paleltuvat sormet ja varpaat. Siksi onkin tärkeää suosia villasukkia ja kunnon käsineitä, jotka eivät päästä kylmyyttä lävitseen, vaikka ei olisikaan jatkuvassa liikkeessä. Ruumiinlämpö haihtuu nopeasti myös päälaelta, ja tästä syystä se kannattaakin peittää kunnon pipon alle. Jos pipo sotkee kampauksen ja vetää hiukset silmille, kokeile korvalämmittimiä tai paksua otsanauhaa, joka peittää niskan, korvat ja otsan. Kaulan, leuan ja suun taas saa helposti peitettyä kaulahuivilla.

Aurinkolasit kirkkaisiin talvipäiviin

Mitä kylmempi ulkona on, sitä kirkkaampi on luultavasti sääkin. Lämpimien vaatteiden lisäksi hiihtäjän kannattaa siis napata mukaansa sopivat aurinkolasit. Lumi heijastaa auringon valoa ja saa maiseman näyttämään jopa sokaisevalta. Jotta tiedät, missä latu kulkee, tarvitaan hieman tummennusta. Aurinkolasit myös suojaavat silmää UV-valon aiheuttamilta vaurioilta, kuten talvella lumisokeudelta. Lisäksi ladulle suuntaavan hiihtäjän kannattaa valita lasiensa materiaali tarkkaan, sillä metalli kylmenee pakkasilla huomattavasti enemmän kuin muovi. Myös erityisiä hiihtolaseja myydään ympäri maan.

Yhteenveto

Hiihtäminen on koukuttavaa puuhaa, etenkin kun varustukset ovat kunnossa. Suksi luistaa paljon paremmin huollettuna, ja monoissa on mukava seisoa paikallaankin, jos sisällä on muutakin lämmikettä kuin vain nilkkasukat. Ja jos sauvat ovat liian pitkät, tulee hiihtoreissusta helposti pitkä ja raskas – valitse siis varusteesi ajatuksella, ja panosta laatuun. Etenkin vaatetuksen osalta kauppojen vertaileminen on tärkeää, ja saatat näin myös säästää sievoisen summan. Myös monet koulut ja järjestöt lainaavat hiihtovälineitä aloitteleville harrastajille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *