Helsinki Hiihtämään

Kivikon hiihtohalli – talvinen elämysmaailma

Maailma on muuttunut monella tapaa viime vuosikymmeninä, mutta suomalaisten rakkaus hiihtoa kohtaan pysyy vankkana. Suomen sääolosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet ajan saatossa leudommaksi, ja esimerkiksi Etelä-Suomessa ei lunta tule talvella välttämättä lähes ollenkaan. Tästä syystä kekseliäs kansamme päätti alkaa rakentaa hiihtoputkia, eli hiihtotunneleita.

Hiihtoputki on tunneli, jossa voi hiihtää keinotekoisella tai aidolla lumella. Useiden tunnelien maisemat on rakennettu vastaamaan luonnonmaisemia, ja tavallisesti hiihtoputkista löytyy myös muita palveluita, esimerkiksi kahvila tai muita urheilumahdollisuuksia.

Maailman ensimmäinen ympärivuotinen hiihtotunneli avattiin Vuokattiin jo vuonna 1998 ja sittemmin niitä on rakennettu lisää ympäri Suomea. Nykyään maassamme voi hiihtää sisätiloissa jo 6 eri paikkakunnalla; hiihtohalleja löytyy Vuokatin lisäksi Jämijärveltä, Uudestakaupungista, Leppävirralta ja Paimiosta. Tuorein tulokas maamme hiihtoputkivalikoimissa on vuonna 2009 avattu Kivikon hiihtohalli Vantaalla, joka toimii myös talviurheilukeskuksena. Kivikon halli oli alun perin nimeltään Ylläs-halli, mutta Helsingin kaupungin otettua putken hallintaansa pakkohuutokaupalla vuonna 2012 vaihdettiin nimi Kivikon hiihtohalliksi.

Hyvin hoidetut ladut ja tunnelmallinen sisustus ovat osa hiihtonautintoa

Kivikon hiihtohallilla on vaiheikas historia, mutta alkuvuosien vaikeuksien jälkeen siitä on muodostunut eteläsuomalaisten hiihtäjien kohtauspaikka. Hiihtohalli sijaitsee keskeisellä paikalla vain 15 minuutin päässä Helsingin keskustasta ja Helsinki-Vantaan lentokentältä, joten sinne on helppo tulla.

Kivikon hiihtoputki on rakennettu kahteen kerrokseen, ja sieltä löytyy noin 850 metrin pituinen peruslatu ja noin 200 metrin lisälenkki. Ladun leveys on noin 6–8 metriä, joten vaikka hiihtäjiä on liikkeellä paljon, mahtuu hallissa hyvin hiihtelemään.

Kivikon hiihtohalli on rakennettu ammattitaidolla. Suunnittelussa on otettu huomioon muutakin kuin käytännöllisyys, sillä maisemointi hallissa on todella tunnelmallinen ja aidonoloinen. Teemana hallin sisustuksessa ja maisemoinnissa on Lapin lumoava luonto. Hallissa onkin helppo erehtyä olevansa aidossa Lapissa, sillä sieltä löytyy runsaasti kuusia, pieniä tunnelmallisia mökkejä, kotoja, jääveistoksia ja iglua muistuttavia lumilinnoja. Tämän lisäksi hiihtomaasto on rakennettu todentuntuisesti mäkiseksi. Energiatarpeensa halli täyttää ekologisesti maalämmöllä, tuulivoimalla ja aurinkoenergialla. Lumen halliin luo lumitykki.

Laajat aukioloajat ja edulliset hinnat mahdollistavat hiihtämisen kaikille

Hiihtohalli avaa ovensa talvikaudelle tavallisesti lokakuun alkupuolella, ja jos asiakkaita riittää, voi hallissa hiihtää aina helmikuulle saakka. Kivikon hiihtohalli on auki joka päivä aamukahdeksasta iltayhdeksään. Aikuisille yksi hiihtokerta maksaa 14 euroa, ja viiden hiihtokerran kortin voi ostaa itselleen 50 euron hintaan. Tämän lisäksi asiakas maksaa 3 euron avainkorttimaksun. Lapset hiihtävät hallissa hieman aikuisia edullisempaan hintaan: yksi hiihtokerta lapsilta maksaa 10 euroa ja viiden kerran kortti maksaa 30 euroa + 3 euron avainkorttimaksu.

Jos hiihto on koko perheen yhteinen harrastus, voi hiihtohalliin mentäessä ostaa edullisen perhelipun, joka maksaa yhdeltä aikuiselta ja yhdeltä lapselta yhteensä 15 euroa. Eläkeläisille, opiskelijoille, 12–18-vuotiaille nuorille sekä työttömille on Kivikon hiihtotunnelissa omat alennuksensa. He pääsevät hiihtämään hiihtohallissa huokeaan 12 euron kertahintaan ja 5 kerran kortti maksaa heille 40 euroa. Viiden kerran korttihintaan lisätään 3 euron avainkorttimaksu. Kaikkiin sisäänpääsyhintoihin sisältyy urheilukeskuksen saunan ja suihkutilojen vapaa käyttö rentouttavan hiihdon jälkeen.

Hiihtohallissa voi tehdä muutakin kuin hiihtää

Hiihtotoiminnan lisäksi Kivikon hiihtotunnelista löytyy muitakin palveluja, joten sinne on helppo mennä liikkumaan koko perheen voimin. Hallista löytyy muun muassa hyvin varusteltu kuntosali ja hauska lasten liikuntapuisto. Latualueella on aulakahvila, joka on muun hallin tapaan tunnelmallisesti sisustettu muistuttamaan Lapin talvisia maisemia: pöydät ja baaritiski ovat kuin jääveistoksia, eri valoefektit tuovat mieleen satumaiset revontulet ja porontaljat penkkien päällä vievät istujansa hetkessä Lappiin. Kahvila palvelee asiakkaitaan päivittäin samoin aukioloajoin kuin hiihtotunneli.

Hiihtotunnelin aukioloaikoina löytyy keskuksesta myös suksivuokrausta, joten omia välineitä ei hauskan hiihtoharrastuksen aloittamiseen tarvitse. Sukset, monot ja sauvat voi vuokrata kerrallaan kolmeksi tunniksi edulliseen 20 euron hintaan. Jos omat sukset kuitenkin on jo hankittuna, voi ne jättää Kivikon hiihtohalliin säilytykseen. Kun sukset alkavat tarvita huoltoa, voi hiihtohallista ostaa eri suksivoiteita tai vaihtoehtoisesti jättää sukset Kivikon hallin suksien huoltopalveluun. Suksia voi jättää palveluun joka päivä, mutta voideltujen suksien noudot tapahtuvat aina tiistaisin ja perjantaisin.

Sääolosuhteet tuovat haastetta suksihuoltoon

Hiihtohallissa hiihtämisen voi aloittaa jo aikaisin syksyllä, joten se mahdollistaa hyvän peruskunnon hankkimisen ennen talven luonnonlatujen valmistumista. Kokeneimmat hiihtäjät osaavat arvioida suksien luiston ja pidon etukäteen ulkona vallitsevien sääolosuhteiden mukaan, esimerkiksi pikkupakkasille on olemassa omat luisto- ja pitovoiteensa, kylmille keleille omansa ja vesi- ja jääkelit kaipaavat omat voiteensa. Hiihtohallien kurja puoli on se, että tällainen ennustettavuus on hallien oloissa paljon vaikeampaa. Kivikon hiihtohallilla löytyy kuitenkin onneksi omat suosituksensa halliolosuhteissa käytettäviin voiteisiin.

Hiihtoretki Kivikon halliin on elämys kaikille!

Hiihtopäivä Kivikon hiihtohallissa on hauskaa ajanvietettä koko perheelle. Hyvin hoidetut ladut, satumaiset talvimaisemat ja hyvä tunnelma tekevät päivästä omalaatuisen elämyksen, ja varsinkin lapsille hiihdon opettelusta tulee miellyttävä ja jännittävä kokemus. Hiihtämisen lomassa on mukava pysähtyä kahvilaan juomaan kuppi kuumaa tai syömään vaikka lounasta. Talvimaailma hurmaa hallin käyttäjät, lapset viihtyvät liikuntapuistossa ja reippaan urheilemisen jälkeen on ihanaa käpertyä saunan lämpöön. Kivikon hiihtohallin edulliset perheliput mahdollistavat kivan hiihtopäivän järjestämisen vaikka joka viikonlopulle!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *