Helsinki Hiihtämään

Pääkaupunkiseudun hiihtoseurat

Hiihtoseurojen perimmäisenä tavoitteena on hiihtoharrastuksen lisääminen ja tämä tapahtuu tukemalla harrastusta moninaisin tavoin. Hiihtoseurat pääkaupunkiseudulla järjestävät jäsenilleen muun muassa erilaisia tapahtumia, yhteisharjoituksia ja hiihdonopetusta. Olennainen osa hiihtoseurojen toimintaa on myös kilpailujen järjestäminen sekä niihin valmentaminen. Seuroilta saa myös mahdollisesti neuvontaa ja taloudellista tukea välinehankintoihin sekä kilpailumaksuihin. Pääkaupunkiseudun hiihtoseurojen valmennus on usein jaettu eri ikäryhmiin ja hiihtoseurat tarjoavat lapsille ja nuorille hiihtokouluja, joissa voi turvallisesti aloittaa tutustumisen lajiin tai alkaa jopa tähtäämään kisoihin.

Pääkaupunkiseudun hiihtoseurat kuuluvat Etelä-Suomen Hiihto Ry:n piiriin, jonka sivuilla voi tutustua alueen hiihtoseuroihin ja niiden yhteystietoihin. Hiihtoseuroja pääkaupunkiseudulla ovat muun muassa Espoon Hiihtoseura, Herttoniemen Hiihtäjät, Vantaan Hiihtoseura ja Hyvinkään Hiihtäjät. Lisäksi monet pääkaupunkiseudun urheiluseurat järjestävät hiihtoseurojen tyyppistä toimintaa ja hiihdon opetusta. Kausittaiset jäsenmaksut eivät päätä huimaa ja vaihtelevat harrastelijahiihtäjälle noin 15-50 euron välillä. Espoon Hiihtoseura tarjoaa myös esimerkiksi 100 euron perhemaksua, jolla koko perhe pääsee hiihtämään. Pääkaupunkiseudulla onkin helppo löytää sopiva hiihtoseura harrastuksen tueksi.

Pääkaupunkiseudun hiihtoseurat lapsille

Liittyminen hiihtoseuraan on oiva tapa aloittaa lajiin tutustuminen ja suurin osa pääkaupunkiseudun hiihtoseuroista järjestääkin erikseen hiihdosta innostuneille lapsille erilaisia hiihtokouluja ja valmennusta. Harrastaminen on hyvä aloittaa hiihtokoululla, jonka jälkeen monet seurat tarjoavat ikäryhmiin jaettua valmennusta. Esimerkiksi Vantaan Hiihtäjillä on tarjota alle 12-vuotiaille lapsille kolme erilaista valmennusryhmää, joissa järjestetään ikätasoon sopivaa hiihdonopetusta. Valmennusryhmien jäsenet pääsevät osallistumaan viikoittaisten harjoitusten lisäksi leireille ja kilpailuihin, ja seura tarjoaa myös mahdollisuutta edetä kilpavalmennusryhmiin.

Hyvinkään Hiihtoseura tarjoaa lapsille hiihtokouluja, joissa valmennus alkaa jo ennen lumen tulemista leikkimielisillä harjoituksilla. Hiihtokoulussa opetellaan muun muassa erilaisia hiihtotekniikoita ja jako ryhmiin tapahtuu iän ja taitojen perusteella. Seuralla on myös 13-16 vuotiaille suunnattu hopeasomparyhmä, joka soveltuu erityisesti nuorille, joilla on kilpailullisia tavoitteita. Siihen liittyminen ei kuitenkaan edellytä kilpailuihin osallistumista, vaan ainoa vaatimus on aktiivisuus ja innostus lajiin. Harjoituksia on talvikauden lisäksi myös kesällä, jolloin harjoittelussa hyödynnetään kävelysauvoja.

Hiihtoseurojen kilpailevat ryhmät pääkaupunkiseudulla

Harrastetoiminnan ja perustekniikan opetuksen lisäksi hiihtoseurat tukevat ja järjestävät erilaista kilpailutoimintaa. Hiihtoseuraan liittyminen voikin tarjota ponnahduslaudan kilpahiihtoon. Vantaan Hiihtoseura tarjoaa esimerkiksi 17-20 vuotiaille KS Kultasompa valmennusryhmän, jonka päätavoitteet ovat nuorten SM-kisoissa. Leirejä ja harjoituksia järjestetään ympäri vuoden ja jäsenien kuntoa seurataan erilaisin testein. Harjoitukset ovat pääasiassa pienryhmäharjoituksia tai henkilökohtaista valmennusta. Vantaan Hiihtoseuralla on lisäksi aikuisryhmä yli 20-vuotiaille, jonka tavoitteet ovat myöskin SM-kilpailuissa. Harjoittelu on hyvin samantapaista kuin Kultasompa ryhmässä.

Espoon Hiihtoseuralla on myös kilpailuryhmä nimeltä Team EHS, jonka tavoitteet siintävät myös SM-tason kilpailuissa. Pääpaino ryhmässä on yksilöllisessä omatoimisessa harjoittelussa ja urheilijoille järjestetään kattava testauspatteri kunnon kehittymisen seuraamiseksi. Ryhmälle järjestetään monia leirejä vuosittain ja seura tarjoaa niihin valmennustukea. Tavoitteena ovat SM-kilpailujen lisäksi kansainväliset kilpailut ja Suomen Cup ja ryhmä kattaa 19-35-vuotiaat hiihtäjät. Hiihtoseurojen kilpailullinen toiminta onkin olennainen osa uusien huippu-urheilijoiden syntymistä ja pääkaupunkiseudun hiihtoseuroilla on tarjota erilaisia valmennusryhmiä kisaamisesta kiinnostuneille.

Miksi liittyä hiihtoseuraan?

Vaikka talvet pääkaupunkiseudulla ovatkin tyypillisesti melko lyhyitä ja vähälumisia muuhun Suomeen verrattuna, on seurojen toiminta kuitenkin ympärivuotista. Hiihto on oikeanlaista tekniikkaa ja välineistöä vaativa laji ja seuroilta saa tähän runsaasti tukea. Seurat tarjoavat erityisesti lapsille matalankynnyksen ryhmiä, joissa ei ole mitään ennakkovaatimuksia, vaan taitoja lähdetään yhdessä kehittämään ja perusteita opettelemaan. Hiihtoseurat tarjoavat itse hiihdon opetuksen lisäksi myös monipuolista liikuntaa ja kuntoharjoitteluja ja seuroihin toivotetaan tervetulleiksi niin harrastelijahiihtäjät kuin kilpailuista kiinnostuneet.

Hiihtoseurojen erilaiset ryhmät tarjoavat mahdollisuuden kunnon kohottamiseen mukavassa seurassa. Pääkaupunkiseudun hiihtoseurat opastavat myös välineiden valinnassa ja tarjoavat voitelukoulutusta. Pitkänmatkan hiihdosta kiinnostuneille on tarjolla omia ryhmiään esimerkiksi Espoon Hiihtoseuralla. Pääkaupunkiseudun hiihtoseuroilla on myös hiihtomajoja ja hiihtostadioneita, jotka tukevat hiihdon harrastamista.

Useimmat pääkaupunkiseudun hiihtoseuroista ovat maastohiihtoon erikoistuneita, mutta esimerkiksi Hyvinkään Hiihtoseura tarjoaa myös mäkiharjoittelua. Pakilan Vedolla taas on myös kestävyysurheiluryhmä, mikä sopii mainiosti tukemaan hiihdon harrastamista. Hiihtoseuraan liittyminen voikin tarjota erinomaiset mahdollisuudet kunnon kehittämiseen ja liikunnan ilon löytämiseen.

Kuinka liittyä hiihtoseuraan?

Pääkaupunkiseudun hiihtoseuroihin liittyminen on tehty varsin helpoksi. Useimmilla hiihtoseuroilla on verkkosivut, joilta löytyy liittymislomake ja tietoa jäsenmaksuista ja seuran toiminnasta. Sähköistä liittymislomaketta käyttäviä seuroja ovat esimerkiksi Pakilan Veto ja Vantaan hiihtoseura. Jos varsinaista lomaketta ei löydy, liittymisohjeet tai seuran yhteystiedot ovat helposti saatavilla. Seuroihin voi aina olla yhteydessä lisätietoja varten tai sopia vaikka kokeilukerralle osallistumisesta ennen varsinaista jäsenyyteen sitoutumista. Valikoima hiihtoseurojen suhteen pääkaupunkiseudulla on suuri ja hiihtoseurojen vertailu voi olla kannattavaa.

Pääkaupunkiseudun hiihtoseurojen toiminta

Kaiken kaikkiaan hiihtoseurojen toiminta pääkaupunkiseudulla on hyvin monipuolista ja jokaiselle lajista kiinnostuneelle löytyy varmasti sopiva seura ja ryhmä. Lajin aloittaminen voi tulla kalliiksi välinehankintojen takia, mutta esimerkiksi Espoon Hiihtoseuralla on tarjota tähän ratkaisu: Facebookissa toimiva välinepörssi, josta voi hankkia käytettyjä hiihtovarusteita.

Hiihtoseurat tarjoavat perinteisen hiihtoryhmätoiminnan lisäksi esimerkiksi myös yrityspaketteja, joilla voi tarjota tiimilleen piristävän, yhteishenkeä kohottavan hiihtokokemuksen. Jos hiihtotaitojen kehittäminen on siis ollut jo pitkään mielessä ja lisämotivaatio ladulle lähtemiseen tarpeessa, pääkaupunkiseudun hiihtoseuroista löytyy tähän ratkaisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *