Helsinki Hiihtämään

Pääkaupunkiseudun hiihtotapahtumat – minne sinä suuntaat?

Oletko himohiihtäjä, verkkainen sunnuntaihiihtäjä vai kenties satunnaisesti luonnon laduilla nautiskeleva kuntoilija? Oli hiihtäjästatuksesi mikä tahansa edellä mainituista tai kenties jotakin aivan muuta, löytyy pääkaupunkiseudulta muutamia tapahtumia, joissa varmasti hiki virtaa! Totta on, että suurimmat hiihtotapahtumat sijoittuvat Keski-Suomeen ja Lappiin tai mäkikotkakaupunkiin Lahteen. Mikkeli, Jyväskylä, Kuusamo, Rovaniemi, Vuokatti ja Oulu keikkuvat vuodesta toiseen hiihtotapahtumaisäntinä, eikä Helsinkiä mainita kovinkaan usein. Tämä ei silti suinkaan tarkoita, etteikö pääkaupunkiseudulta löytyisi monenlaista menoa talvisiin päiviin.

Kuuluisin pääkaupunkiseudun hiihtotapahtumista on Vantaa Hiihto. Tapahtuma on Vantaan hiihtoseuran ja Suomen Hiihtoliitto ry:n kanssa yhteistyössä järjestämä massahiihto, joka laturetkenäkin tunnetaan. Vuosittain helmikuussa järjestettävissä kisoissa toisistaan ottavat mittaa miehet ja naiset omissa sarjoissaan sekä nuoret lupaukset ja jo monet ladut nähneet veteraanit. Hiihtotyyli on perinteinen, ja valittavissa oleva matka vaihtelee iän mukaan 1–15 kilometrin välillä. Nuorimmat kisaajat ovat 8-vuotiaita, ja varsinaista yläikärajaa ei ole, vaikka luokkaan onkin merkitty 75-vuotiaat. Kilpailu käydään Hakunilan kilpaladuilla.

Hiihtoseurat kutsuvat mukaan toimintaansa

Siitä huolimatta, ettei Helsinki komeile hiihtotapahtumien pääisäntänä, ovat pääkaupunkiseudun hiihtoseurat aktiivisia kilpailujen järjestäjiä. Esimerkiksi Espoon hiihtoseura ry järjestää Leppävaaran kisakeskuksessa niin Marjon Hiihdot kuin ala- ja yläkoulujen kilpailutkin. Käydään Leppävaarassa kovempiakin taistoja, kun EHS mestaruushiihdot käynnistyvät. Seuran mestaruushiihdoissa eroteltiin viimeksi jyvät akanoista vapaaseen hiihtotyyliin. Innokkaat hiihdon harrastajat voivat liittyä seuran Finlandia-ryhmään, jossa harjoitellaan tekniikkaa sekä perinteisellä että luisteluhiihdolla ja annetaan voitelukoulutusta ja muita käytännön vinkkejä pitkän matkan hiihtoa varten.

Helsingissä kuuluisin hiihtoseura on Pakilan veto, jonka lisäksi Suomen Hiihtoliitto ry pitää päämajaansa Valimontie 10:ssä. Hiihtoliiton jäseneksi pääsevät ainoastaan liittymisehdot täyttävä hiihto- tai mäkiseura. Suomen Hiihtoliiton tehtävänä onkin tukea hiihtoseurojen toimintaa monipuolisesti. HiihtoSuomi-tapahtuma kokoaa yhteen seurojen johtajia, ja siihen pääsee osallistumaan ainoastaan kutsulla. Näin ollen innokkaan hiihdonharrastajan kannattaa ennen kaikkea tarkkailla oman alueensa hiihtoseuran tapahtumakalenteria. Pääkaupunkiseudulla nämä ovat Espoon hiihtoseura, Vantaan hiihtoseura ja Pakilan veto. Vantaan hiihtoseura järjestää monipuolisimmin tapahtumia, kuten Sotungin puistohiihdot.

Talvista tekemistä lapsille ja perheille

Hiihdon lisäksi Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu tarjoaa talvitapahtumia, joista koko perhe voi nauttia. Kenties parhaimpina ja eritysesti perheen nuorimpien suosikkeina ovat Muumien ulkoilukoulut. Lapsilähtöisessä toiminnassa peuhataan lumessa Muumilaaksosta tuttujen hahmojen kanssa. Tapahtumat ovat toisistaan erillisiä, ja ne järjestetään Maunulan ulkoilumajalla. Ulkoilukouluihin tulee ilmoittautua etukäteen, ja ne ovat maksuttomia. Tapahtumat on suunnattu 5–12-vuotialle, ja niiden ajankohdat selviävät kätevästi netistä Helsingin Latu -sivustolta. Vinkki: Kurkista samalla myös, mitä Latulaulajat tekevät?

Pakilan veto on Helsingin suurin ammattimaisesti johdettu hiihtoseura, joka järjestää monenlaista hiihtoon liittyvää tekemistä. Seuran harjoitusryhmät toimivat 3-4 kertaa viikossa. Mikäli hiihtotaidot ovat hieman ruosteessa, kannattaa tällöin liittyä hiihtokouluun, jolloin hiihtäminen tulee nopeasti taas tutuksi. Pakilan veto on tehnyt pitkään työtä myös lasten ja nuorten parissa, jonka johdosta seura on saanut Suomen hiihtoliitolta virallisen tunnustuksen. Himohiihtäjille Pakilan veto järjestää myös hiihtokilpailuita, joissa hiihdetään sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä.

Ongelmana lumen puute

Ei ole vaikea päätellä, miksi Etelä-Suomessa ei järjestetä samantasoisia hiihtokisoja ja muita talvitapahtumia kuin pohjoisessa. Ilmaston lämpeneminen on näyttänyt kyntensä, ja vaikka tekolumesta saadaan apua, ei se vedä vertoja 100-prosenttiselle luonnonlumelle. Leudot talvet supistavat hiihtomahdollisuuksia, mutta jos pakkanen puraisee ja lunta tupruttaa runsaammin, on Helsingissä käytettävissä jopa 200 kilometrin pituinen latuverkosto. Helsingin kaupunki pitää yllä päivitettyä latukarttaa osoitteessa ulkoliikunta.fi. Vaikka aivan ydinkeskustassa ei voidakaan vetää suksia jalkaan, voi hiihtolenkin käydä heittämässä Mustikkamaalla tai Ruskeasuolla.

Sivusto kertoo, kuinka pitkä reitti on ja onko latu valaistu. Sää ei ole este sisähiihtoon, ja lajia voi harjoittaa huoletta Kivikon hiihtohallissa. Ladut urataan joko tykkilumeen tai Oulunkylän tekojääradalta tuotuun lumeen. Vaikka hallin ylläpito vaatii hoitotoimenpiteitä, on se silti oiva ratkaisu hiihtokärpäsen puremaan. Hallissa hiihtoladun kierros on noin 850 metriä, ja lisälenkillä matkaan saa ylimääräiset 200 metriä. Joulun alla Kivikossa voi käydä virittäytymässä joulutunnelmaan, sillä hiihtolenkillä voidaan bongata tonttuja ja ihastella koristeltua joulukuusta.

Poimi vinkit talteen – Helsingin parhaat hiihtoreitit

Kun hiihtokärpänen puraisee monon kärjestä, ei tarvitse jäädä odottelemaan tapahtumakutsua. Helsingin latuverkko on monimuotoinen, ja kannattaa tutustua ainakin seuraaviin reitteihin:

  • Paloheinä
  • Tali
  • Herttoniemen liikuntapuisto
  • Pirkkolan liikuntapuisto
  • Malmin Lentokenttä
  • Kivikko

Lähtöpaikat ovat selkeitä, reitit sopivat monipuolisuudessaan kaikille tasoille ja maisemat ovat mukavia katsella. Myös metsää ja korkeustasoja löytyy. Suosittelemme hiihtoretkeä kevätauringossa – se on todellinen elämys, joka ei maksa mitään! Pienellä investoinnilla Maunulan majalta nautittu tuore herkkumunkki kruunaa päivän.

Minne me suunnistamme?

Meidät maastohiihdon ystävät löydät laduilta miltei heti ensilumen laskeuduttua maahan. Sateisena loskapäivänä löydät meidät Kivikon hiihtohallista, ja kun sääolot ovat kohdillaan suosikkimme on reitti Vanhankaupunginlahden rantoja myötäillen. Lähtöpaikkana toimii Herttoniemen Siilitie, ja latu on tarkoitettu perinteisen tyylin hiihtäjille. Jos kuitenkin sydämesi sykkii enemmän luisteluhiihdolle, suuntaa avarien maisemien Taliin tai hiihtäjien kestosuosikkiin Paloheinään. Huoltotiimi varmistaa latujen priimakunnon. Ennen minkä tahansa hiihtotapahtuman alkua, hoida sukset ja sauvat kuntoon, ja laduilla tavataan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *