Helsinki Hiihtämään

Suomen suurimmat hiihtotapahtumat

Suomessa järjestetään vuosittain paljon erilaisia hiihtokisoja, aina lapsille suunnatuista, leikkimielisistä kisoista MM-tason hiihtoihin saakka. Kilpailutoiminnan järjestävänä tahona voi olla urheiluseuroja, tai vaihtoehtoisesti kuntien, seurojen ja muiden osallisten yhteistyönä syntyviä organisaatioita. Suuremmille kisoille, kuten kansallisen tason ja sitä ylemmille kilpailuille järjestämisluvan ja SM-kilpailupaikkakunnat päättää Suomen Hiihtoliitto ry. Kansainvälisen tason kisoja järjestetään Kansainvälisen hiihtoliiton FISin luvalla. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin suurimpiin Suomessa järjestettäviin kisoihin, joihin lukeutuu SM-hiihtoja, FIS-kilpailuita ja massahiihtoja.

Massahiihdot ovat kaikille avoimia hiihtotapahtumia, eivätkä ne edellytä välttämättä aiempaa kisakokemusta, sillä mukaan ovat tervetulleita niin harrastelijat kuin ammattihiihtäjätkin. FIS-kilpailuja järjestetään kaudella 2018 – 2019 yli 20 kappaletta, joista ensimmäiset olivat marraskuun alkupuolella Oloksella ja kauden viimeiset kisat huhtikuun lopussa Ainiovaarassa. SM-hiihdot ovat vuosittain järjestettävä kilpailukokonaisuus, jossa Suomen hiihtäjät asetetaan paremmuusjärjestykseen neljällä henkilökohtaisella matkalla sekä viestissä ja sprinttiviestissä. Lisäksi Suomessa hiihdetään esimerkiksi Suomen Cupin, Skandinavian Cupin ja Nuorten Cupin kisoja.

Massahiihdot: Finlandia-hiihto ja Pirkan Hiihto

Massahiihdoista kenties tunnetuin on Finlandia-hiihto, joka on vuosittain käytävä pitkän matkan hiihtokilpailu Lahden ympäristössä. 1980-luvulla Finlandia-hiihto oli hetken aikaa jopa maailman suurin massahiihtotapahtuma. Vuonna 2011 se sai FIS Maraton Cupin arvon, jonka ansiosta kilpailun näkyvyys lisääntyi. Finlandia-hiihdossa on lukuisia eri sarjoja, kuten 50 kilometrin perinteinen ja vapaa hiihtotyyli, sekä 32 kilometrin ja 20 kilometrin hiihdot sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä. Finlandia-hiihto kuuluu Worldloppet-sarjaan, jossa on 20 ympäri maailmaa järjestettävää ylipitkän matkan hiihtokilpailua.

Pirkan Hiihto on vuosittain maaliskuussa järjestettävä hiihtotapahtuma, jossa hiihdetään 90 kilometriä Kankaanpään Niinisalosta Tampereen Teivoon. Sillä on historiaa jo vuodesta 1955 lähtien. 90 kilometrin matkalle ovat vaihtoehtoina 52 kilometrin Retki-Pirkka ja 45 kilometrin Puoli-Pirkka, jotka kumpikin kulkevat Pirkan Hiihdon reittiä pitkin. Pirkan hiihdossa osallistujat ovat eri sarjoissa iän ja sukupuolen mukaan. Vuonna 2018 tapahtumaan oli ilmoittautunut 2 100 henkilöä, ja 1 900 heistä lähti matkaan ja maaliviivan ylitti 1 860 hiihtäjää.

SM-hiihdot

SM-hiihdot ovat neljästä henkilökohtaisesta matkasta ja kahdesta viestimatkasta koostuva kilpailukokonaisuus, jossa ratkotaan mestaruudet aikuisten, nuorten ja veteraanien luokissa. Henkilökohtaisia matkoja ovat sprintti ja kaksi väliaikalähtökilpailua, joista pisimmät matkat ovat naisilla 30 kilometriä ja miehillä 50 kilometriä. Toinen matka on miehillä 15 kilometriä ja naisilla 10 kilometriä. Kaikilla matkoilla on omat sarjansa perinteiselle ja vapaalle hiihtotyylille. Vuonna 2019 yleisen sarjan SM-mitalit jaetaan kolmen kilpailun perusteella, joita pidetään Imatralla, Äänekoskella ja Ylitorniossa helmikuun ja huhtikuun aikana.

Nuorten sarjoissa Suomen mestaruus selviää vuoden 2019 osalta Kuopiossa ja Haapajärvellä pidettävissä kisoissa. Helmikuussa 18–20-vuotiaat ja 17–23-vuotiaat nuoret kilpailevat Kuopiossa perinteisen hiihtotavan sprintissä, perinteisen hiihtotavan väliaikalähdössä ja takaa-ajossa. Haapajärvellä maaliskuussa järjestetään puolestaan viestimatkat, perinteisen tyylin väliaikalähtö sekä pitkien matkojen yhteislähtö vapaan hiihtotavan hiihtäjille. 12–15-vuotiaiden Hopeasompa-kisat ovat maaliskuussa Hollolassa, jolloin mestaruudet selvitetään sprintin, normaalimatkojen ja viestien osalta. Veteraanien SM-sijat jaetaan Oulussa tammikuussa 2019, jolloin kilpaillaan eri ikäluokissa 35-vuotiaista alkaen.

FIS-kilpailut ja Scandinavian Cup

FIS-kilpailuja ovat kaikki Kansainvälisen hiihtoliiton hyväksymät kisat. Niissä tulleiden tulosten perusteella hiihtäjät ovat mukana kansainvälisellä ranking-listalla. FIS-pistejärjestelmän avulla hiihtäjien taso voidaan selvittää yhdenvertaisella tavalla ympäri maailmaa. Mitä pienempi pistemäärä hiihtäjällä on, sitä parempi hiihtäjä hän on. Arvokilpailuihin voidaan määrittää pisteraja, jonka mukaan osallistuvat kilpailijat valitaan. Esimerkiksi normaalimatkoilla naisilla on oltava 90 pistettä tai vähemmän, ja miehillä 60 pistettä tai vähemmän. Kauden 2018 – 2019 aikana Suomessa järjestetään 25 FIS-kilpailua.

Scandinavian Cup on maastohiihdon maailmancupia seuraava kilpailusarja, jossa osallistujat tulevat Pohjoismaista ja Baltian maista. Se on avoin kaikille FIS-hiihtäjille. Scandinavian Cupin houkuttelevuutta lisää se, että Cupin voittajat saavat henkilökohtaisen osallistumisoikeuden maailmancupin ensimmäiselle jaksolle seuraavalla kaudella. Kaudella 2018–2019 Suomessa järjestetään yksi Scandinavian Cupin osakilpailu, joka pidetään Vuokatissa tammikuussa. Siellä kilpailtavat sarjat ovat vapaan hiihtotyylin sprintti, perinteisen 10 kilometriä naisille ja miehille 15 kilometriä, sekä 20 ja 30 kilometrin vapaan hiihtotyylin yhteislähtö.

Maailmancup

Maastohiihdon maailmancup on Kansainvälisen hiihtoliiton järjestämä kansainvälinen kilpailusarja, joka koostuu 30 kilpailusta. Maailmancup käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 1973 miehillä ja naiset tulivat mukaan vuonna 1978. Sprinttihiihdon maailmancupissa alettiin kisata vuodesta 1996 lähtien. Suomessa kaudella 2018–2019 kilpaillaan kahdesti, Rukalla ja Lahdessa. Rukan maailmancup on marraskuussa, jolloin kilpaillaan perinteisen hiihtotyylin sprintti ja 10/15 kilometrin matkat. Maailmancupin merkeissä hiihtäjät palaavat Suomen Lahteen helmikuussa, jolloin kisataan vapaan hiihtotyylin sprintti ja perinteisen hiihtotavan parisprintti.

Yhteenveto

Suomi on perinteikäs hiihtomaa, jossa suuria hiihtotapahtumia on järjestetty kautta hiihdon historian. Maailmancup on arvostettu hiihtosarja, mutta sen lisäksi FIS-kilpailut, SM-hiihdot ja massahiihdot ovat kaikki kohokohtia niin hiihtäjille kuin lajia seuraavillekin. Unohtaa ei voi myöskään Scandinavian Cupia tai Nuorten Cupia, joissa kaikissa on kisoja pitkin maata. Tässä artikkelissa olemme tutustuneet kaikkiin mainituista hiihdon tasoista. Merkittäviä kilpailuja järjestetään kaikissa ikäluokissa lapsista veteraaniluokan kisoihin, joten hiihdon voi sanoa olevan koko elämän mittainen laji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *