Helsinki Hiihtämään

Talviurheilu pääkaupunkiseudulla

Talviurheilu on tärkeä osa suomalaista identiteettiä, oli kyseessä sitten Lapin erämaat tai eteläisempi Ruuhka-Suomi. Helsinkiä ja sen ympäristöä ei heti miellä erinomaiseksi talviurheilualueeksi, koska talvilajien mielikuvat liittyvät edelleenkin vahvasti murtomaahiihtoon ja jääkiekkoon. Hiihtomahdollisuuksiakin pääkaupunkiseudulla on toki runsaasti, mutta tarjolla on myös paljon muita mielenkiintoisia mahdollisuuksia, jotka ovat kuntoilijoiden käytettävissä talvikautena. Ja on jopa mahdollista harrastaa eräitä talvilajeja myös kesäisin. Hiihtoon keskitytään pääkaupunkiseudulla esimerkiksi valaistujen latujen muodossa, joita löytyy hyvä valikoima .

Eräs suosituimmista hiihtoreiteistä on Paloheinän ulkoilualueen 2,5 kilometrin latu, mutta vastaavia löytyy myös esimerkiksi Malmilta ja Herttoniemestä. Murtomaahiihto on merkittävä osa suomalaista talviurheiluperinnettä, ja monet mieltäväkin hiihdon tarkoittavan juuri sitä. Toisin on muualla maailmassa, jossa hiihdolla tarkoitetaan yleensä laskettelua.

Pääkaupunkiseudun tunnetuin laskettelupaikka lienee Serenan hiihto- ja viihdekeskus, jossa sijaitsee myös kuuluisa Serenan kylpylä. Se sijaitsee noin puolen tunnin auto- tai bussimatkan päässä Helsingistä. Muita lähiseudun laskettelurinteitä ovat muun muassa Hyvinkään Sveitsi ja Vihti Ski Center.

Luistelu ja jääkiekko

Luisteleminen ja jääkiekko, sekä myös jääpallo ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet pääkaupunkiseutulaisten suosikkilajeihin. Luistelu on harrastus, jossa pääsee alkuun varsin pienellä rahalla, ja joka kaupunginosasta löytyy talvisin jäädytettyjä luistinkenttiä, jotka ovat ilmaisia. Lasten kortteliliigan lätkäpelit ovat olleet tuttu näky luistelukentillä jo vuosikymmenten ajan, ja jääkiekko on edelleen voimissaan, vaikka sen rinnalle on tullut muitakin lajeja. Koulun tai muun kentän jäädytetty rata on useimmille hyvä paikka aloittaa luistelu- tai lätkäharrastus.

Mikäli haluaa panostaa hieman enemmän luistelu- tai jääkiekkoharrastukseen, voi siirtyä sisähalleihin, joiden jää on parempilaatuista, ja joissa on suihkutilat ja lämpimät pukuhuoneet. Juniorien luistelu- ja jääkiekkoharrastuksen aloittaminen on helpointa, kun liittyy johonkin pääkaupunkiseudun lukuisista urheiluseuroista. Tällöin pääsee alusta alkaen harjoittelemaan ammattitaitoisen valmentajan opastuksella, ja saa käyttöönsä paljon muitakin etuja, kuten esimerkiksi säännölliset hallivuorot. Lämpimiä jäähalleja löytyy useita niin Helsingistä, Vantaalta kuin Espoostakin. Jääkiekon, taitoluistelun, jääpallon tai vaikkapa ringetten aloittamiseen löytyy runsaasti tietoa ja vinkkejä internetistä.

Pikaluistelu

Suosittujen talvilajien, kuten murtomaahiihdon, laskettelun, talvisten palloilulajien ja taitoluistelun lisäksi pääkaupunkiseudulla voi myös tutustua hieman harvinaisempiin lajeihin. Yksi niistä on pikaluistelu, joka on vuosikymmenien ajan ollut suosittu urheilulaji esimerkiksi Alankomaissa. Suomessakin sitä on harrastettu kauan, mutta se ei ole kuulunut kaikkein suosituimpaan lajien kärkeen. Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Kyseessä on olympialaji, joka edellyttää nopeutta, taitoa ja kestävyyttä. Pikaluistelu jaetaan pitkän matkan pikaluisteluun, jota harjoitetaan siihen tarkoitetuilla radoilla, sekä kaukalopikaluisteluun eli short trackiin.

Nimensä mukaisesti kaukaloluistelua voi harjoittaa jääkiekkokaukalossa. Kansainväliset mitat täyttäviä pikaluisteluratoja Suomesta löytyy kaksi: Helsingin Oulunkylästä ja Seinäjoelta. Oulunkylän radalla voidaan järjestää myös kilpailuja ja sen radan pituus on 400 metriä. Helsingistä löytyy myös toinen luistelurata, hieman lyhyempi (333,3 m) Kallion tekojäärata. Pääkaupunkiseudun lähistöllä sijaitsevat myös Nurmijärven, Porvoon, Salon sekä Lahden luisteluradat. Suomessa ei vielä ole pikaluisteluhalleja, vaan kaikki radat ovat ulkoratoja. Lisätietoa pääkaupunkiseudun pikaluistelumahdollisuuksista löytyy Suomen Luisteluliiton nettisivuilta.

Vauhtilajit: mäkihyppy ja kelkkailu

Helsingin seudulta löytyy myös hyppymäki, tai tarkemmin sanoen kolme mäkeä, jotka sijaitsevat Herttoniemen Urheilupuistossa. Mäkeen ei saa kuitenkaan omin päin mennä kokeilemaan, ja mäkihyppy on muutenkin sellainen laji, jota harrastetaan aina ohjatusti. Helsingissä toimii Helsingin Mäkihyppääjät ry, jonka kautta saa lisätietoa tästä lajista ja sen aloittamisesta. Voit tutustua yhdistyksen toimintaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin heidän kotisivullaan. Mäkihyppy on todellinen huimapäiden laji, ja sen pariin hakeutuu vain suhteellisen pieni osa talviurheiluharrastajista.

On olemassa myös toinen vauhdikas talviurheilulaji, joka meillä mielletään usein lähinnä lapsuusiän harrastukseksi. Laji on tietysti kelkkailu, joka on myös olympialaji. Valitettavasti se on maassamme vielä kuitenkin aika tuntematon, vaikka Suomella on yksi olympiatason kelkkailijakin – Tristan Keskinen. Hän on saanut kelkkailuoppinsa Yhdysvalloissa.

Kilpailutason kelkkailuratoja ei Helsingissä vielä ole, mutta toki ohjaskelkalla pääsee hieman tämän vauhdikkaan lajin makuun vaikka oikein isossa pulkkamäessä. Suomessa kelkkailu on kuitenkin enemmän hauskanpitoa kuin urheilua.

Curling

Eräs talvilaji, jonka suosio on Suomessakin kasvanut viime vuosina varsin nopeasti on curling. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään uusi laji meilläkään, sillä esimerkiksi Helsingin Curlingklubi ry aloitti toimintansa jo vuonna 1962. Curlingklubi onkin mainio paikka hankkia lisätietoa tästä kiehtovasta lajista ja mahdollisesti hakeutua itsekin harrastajaksi, sillä curling sopii kaikille. Kyseessähän on olympialaji, jossa pyritään saamaan niin sanottu kivi mahdollisimman lähelle tähtäyspistettä. Helsingissä toimii Oulunkylän curling-rata, mutta lajia voi periaatteessa harrastaa kaikkialla, missä on riittävän laadukas jää.

Talviulkoilu

Kuka sanoo, että talvella pitäisi laittaa jalkaan luistimet tai sukset, tai pitää kädessä mailaa, jos haluaa kuntoilla? Ei tietenkään tarvitse. Kävelyähän voi harrastaa ihan hyvin talvellakin, ja mikäpä sen mukavampaa kuin kävellä vaikka Töölönlahden ympäri kirpeänä helmikuun aamuna. Tai jos haluaa pidellä jotakin kädessään, niin voi suunnata vaikka järvelle pilkkiongen kanssa. Talvesta voi siis halutessaan nauttia myös ilman kalliita investointeja harrastusvälineisiin tai muitakaan suorituspaineita, joita urheilulajit voivat tuoda mukanaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *