Helsinki Hiihtämään

Tervetuloa hiihtämään pääkaupunkiseudulle!

Ihmiset ovat jo vuosituhansien ajan käyttäneet suksia hyväkseen liikkuakseen talvisessa maastossa. Hiihtäminen on yksi maailman vanhimmista urheilumuodoista, ja vaikka tutkimukset osoittavat, että nykyisen Kiinan alueella käytettiin suksia jo 10 000 vuotta sitten, on hiihto nykyisessä muodossaan saanut alkunsa Pohjoismaista.

Suomessa hiihtäminen on ollut kautta aikojen kaikkien rakastama kansallislaji, joka mielletään samalla tavalla suomalaisuutta määritteleväksi asiaksi kuin sisu ja sauna. Tähän viittaa myös se, että vielä nykypäivänä lähes jokainen yli 15-vuotias suomalainen osaa hiihtää.

Hiihto on kaikessa monipuolisuudessaan loistava urheilumuoto kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille. Hiihtäminen on kovaa kestävyysliikuntaa, joka kehittää kokonaisvaltaisesti keskivartaloa, selkää sekä käsien ja jalkojen suuria lihasryhmiä. Hiihtäessä on rasitusta, matkaa ja vauhtia helppo säädellä itse, joten lajin harrastamiseen ei vaadita kovaa peruskuntoa.

Tältä sivustolta löydät kaiken kattavaa tietoa hiihtämisestä ja sen aloittamisesta, pääkaupunkiseudun hiihtoseuroista sekä tärkeimmistä kisoista ja tapahtumista. Jos sinulla on toiveissa aloittaa hiihtoharrastus, on tämä sivusto hyvä paikka aloittaa!

Oikeilla varusteilla hyvään alkuun

Hiihdon aloittamisessa vaikeinta kokemattomalle on luultavasti varusteiden hankinta. Voi olla hämmentävää selata eri verkkokauppoja tai kierrellä urheiluliikkeitä, jos ei ole tiedossa, minkälaisia hiihtovarusteita etsii. Hiihtoa on monenlaista ja eri tarkoituksiin on olemassa eri varusteita ja jopa erilaisia suksia. Onkin tärkeää ensin päättää, millaista hiihtoa haluaa harrastaa, ennen kuin alkaa kahlata varusteita läpi. Oleellista hiihdossa on myös varusteiden asianmukainen huolto; suksiin lisätään pitoa ja luistoa sään ja omien tarpeiden mukaan eri voiteluaineilla.

On hyvä myös aina pitää mielessä, että koska hiihto on pääosin talvilaji, on pukeutumisessakin kiinnitettävä huomiota useisiin eri tekijöihin, kuten esimerkiksi vallitseviin sääolosuhteisiin, hikoiluun sekä vaatteiden materiaaliin ja joustavuuteen. Yleisin kokemattoman hiihtäjän virhe on pukea päälle liikaa.

Vaikka muistettavaa tuntuu aluksi olevan paljon, ei hiihtoharrastusta kuitenkaan ole monimutkaista tai vaikeaa aloittaa. Aloittelevan hiihtäjän valintoja helpottamaan olemme keränneet tälle sivustolle kattavaa tietoa eri perusvarusteista, monoista, suksista ja niiden asianmukaisesta huollosta.

Hiihtotapahtumat kannustavat kehittymään

Hiihtäminen sopii kaikille taaperosta vaariin, sillä siinä niveliin ei kohdistu kovia iskuja. Hiihtäminen ei ole sinällään vaikeaa, mutta hyvän tekniikan oppimiseen kannattaa varata aikaa. Kun tekniikka on hallussa, työskentelevät kaikki lihasryhmät tehokkaasti ja taloudellisesti.

Maastohiihto jaetaan kahteen tyyliin; perinteiseen ja vapaaseen. Aloittelijalle perinteinen tyyli on tavallisesti helpompi oppia, eikä se ole kunnolle niin haastavaa kuin vapaa tyyli. Kun sukset ovat hallinnassa, voi olla mukava siirtyä energisempään luisteluhiihtoon, eli vapaatyyliin.

Suomessa järjestetään joka talvi useita eri hiihtotapahtumia, joihin voi mennä koettelemaan omia hiihtotaitojaan. Tunnelma on näissä tapahtumissa tavallisesti kevyt ja karnevaalimainen; yleisö kannustaa hiihtäjiä ladun reunalla, kuuluttaja raportoi innokkaasti kisan tapahtumista ja kaiuttimista kantautuu energistä hyvän mielen musiikkia. Oman hiihtourakan jälkeen on mukava ottaa kupponen kuumaa, ja jakaa kokemuksia hiihdosta ja eri tekniikoista muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Tietoa Suomen ja pääkaupunkiseudun eri hiihtotapahtumista ja niiden ajankohdista löydät tältä sivustolta.

Seurat takaavat säännöllisyyden

Hiihtoharrastus ei vaadi hiihtäjältä paljon sitoumuksia, sillä hiihtämään voi mennä kunnonkohotustarkoituksessa, ajan kuluksi tai vaikka matkatakseen jonnekin. Jos toiveissa on kuitenkin säännöllisyys, lajissa kehittyminen ja samanhenkisten ihmisten löytäminen, voi hiihtoseura olla tällöin sopiva vaihtoehto.

Suomen pääkaupunkiseudulta löytyy yli 30 hiihtoseuraa, jotka värväävät riveihinsä innokkaasti uusia hiihtäjiä. Seuroilla on tavallisesti eri tasoisia hiihtojoukkueita iän tai taitojen mukaan jaoteltuna. Seurat järjestävät erilaisia kisoja ja tapahtumia jäsenilleen säännöllisesti, ja jäseneksi voi liittyä kuka vain.

Hiihtoseurojen toiminta perustuu pitkälti talkootoimintaan, ja se näkyy muun muassa siinä, että esimerkiksi hiihtotapahtumiin rekrytoidaan vapaaehtoisia jäseniä ajanottajiksi ja lastenvahdeiksi. Jotkin seurat järjestävät myös erilaisia markkinoita ja myyjäisiä seuran kassaa kartuttamaan. Se, mikä hiihtoseura kullekin sopii, täytyy jokaisen itse selvittää.

Usein eräs tärkeä tekijä on sijainti, sillä nykyajan kiireissä ei ihmisillä ole aikaa lähteä pitkän matkan päähän harrastamaan. Tämän sivuston kautta pääset tutustumaan pääkaupunkiseudun eri hiihtoseuroihin ja niiden toimintaan.

Talviurheilun taikaa pääkaupunkiseudullaH

Vaikka hiihtäminen on helppoa ja monipuolista liikuntaa, ei se silti ole kaikkien makuun. Onneksi talvimaisemissa voi tehdä paljon muutakin kuin hiihtää! Pääkaupunkiseudulta löytyy vuosi vuodelta enemmän aktiviteetteja innokkaille talviurheilijoille. Vähälumiset talvetkaan eivät enää menoa haittaa, sillä keinotekoisesta lumettamisesta on syntynyt uusi maamme trendi-ilmiö. Pääkaupunkiseudulla voi jo esimerkiksi luistella tekojäällä tai lasketella lumetetuissa laskettelurinteissä. Jos mielit kokeilla jotakin uutta hiihdon lisäksi, tai sen sijaan, niin nappaa täältä vinkit hauskoihin talviurheilulajeihin pääkaupunkiseudulla!

Hiihto on kaikkien laji

Hiihtäminen on kaiken kaikkiaan hauska, tehokas ja monipuolinen laji. Hiihtoharrastus on helppo aloittaa aikuisenakin, sillä hiihdon rasitus ja vauhti riippuu vain hiihtäjästä itsestään. Hiihtämistä voi harrastaa monessa eri muodossa ja se yhdistää kätevästi joukkuelajin yksilölajiin. Tietoa koko kansamme rakastamasta suosikkilajista löytyy hajanaisesti ympäri internetiä.

Halusimme koota tälle sivustolle kattavan tietopaketin hiihtämisestä pääkaupunkiseudulla hiihtoa harrastaville ja siitä kiinnostuneille, jotta uuden harrastuksen aloittaminen ei jäisi ainakaan tiedonpuutteesta kiinni. Siis lue, ihastu ja hiihdä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *