Helsinki Hiihtämään

Voiko aikuisena aloittaa hiihtoharrastuksen?

Monilla aikuisilla on korkea kynnys aloittaa uusia harrastuksia. On aivan totta, että Suomessa esimerkiksi urheiluseurojen aloittelijoiden ryhmissä on lähinnä lapsia ja nuoria. Tämä johtuu siitä, että usein seurat tähtäävät kansainväliseen menestykseen lajin parissa ja tällöin on hyvä aloittaa nuorena. On myös tutkittu, että lapset ja nuoret omaksuvat uusia taitoja nopeammin ja ennakkoluulot uuden kokeilemista kohtaan ovat huomattavasti pienempiä kuin monilla aikuisilla, joilla on kenties huonojakin kokemuksia lajin kokeilemisesta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö aikuinen voisi kokeilla uutta lajia, mikäli uskallus ja intohimo tähän riittävät. Oma asenne lieneekin kaikista tärkein tekijä harrastuksen aloittamisessa. Mikäli ei halua liittyä urheiluseuraan, tai sopivaa seuraa ei ole tarjolla omalla paikkakunnalla, voi harrastuksen aloittaa myös itse kokeilemalla ja treenaamalla. Hiihtäminen on helppo harrastus aloittaa, koska Suomen luonto tarjoaa mahtavat puitteet hiihtämiselle ja ulkona kuntoilulle. Hiihtäminen tuo harrastajalleen myös lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia, joista kerromme pian lisää.

Tarvittavat hiihtovarusteet

Lienee sanomattakin selvää, että hiihtäminen on ehdottomasti välineurheilua. Aikuinen hiihtäjä tarvitsee sopivan pitkät sukset ja oikean mittaiset sauvat. Urheiluvälineliikkeistä saa arvokkaita neuvoja siihen, mikä on juuri itselleen sopiva pituus. Mikäli kuitenkin aikoo hankkia välineet muualta kuin liikkeestä, kannattaa seurata perinteistä nyrkkisääntöä, jonka mukaan perinteisen tyylin hiihtoa varten sauvat tulisi yltää noin hiihtäjän olkapäähän saakka. Luisteluhiihtoa varten sauvan tulee olla vielä hieman pidempi: sopiva pituus on noin korvan alaosaan saakka.

Oikean mittaisen suksen valinta voi myös tuntua hankalalta. Perinteisen hiihtotyylin harrastajan kultainen sääntö on kuitenkin se, että suksen tulee olla noin 20 senttimetriä hiihtäjän pituutta pidempi. Luisteluhiihtoa harrastavat sen sijaan pärjäävät noin 10 senttimetriä pidemmillä suksilla. Suksien pito-ominaisuudet tulee myös ottaa huomioon kelien mukaan, sillä ideaalitilanteessa suksi ei ole liian liukas, mutta luistaa ladulla vaivattomasti. Suksien ostajalla onkin valittavanaan voideltavat sukset, helppohoitoiset pitopohjasukset ja mekaanisen pidon varassa toimivat zero-sukset.

Parhaat hiihtopaikat

Yksi kaikista rentouttavimmista elementeistä hiihtoharrastuksessa on ehdottomasti Suomen upea luonto, joka houkuttelee kuntoilijat ulkoilemaan. Hiihtäminen on erityisen luonnonläheinen harrastus ja lähes kaikissa Suomen kaupungissa ja kunnissa on lähettyvillä hiihtolatuja, joita pidetään hyvässä kunnossa. Perinteisimmät paikat ovat järven jää, sekä metsän siimeksessä kulkevat ladut mäkineen ja kukkuloineen. Aloittajalle paras paikka lienee kuitenkin järven jään päällä, sillä usein maasto on tasainen ja yleensä myös hyvin helppokulkuinen. Jääreittien kuntoa ylläpidetään myös hyvin.

Suomessa on jopa 75 hiihtokeskusta. Ottaen huomioon, ettei Suomessa ole yhtään vuorta, tämä on suuri määrä hiihtoon tarkoitettuja paikkoja. Saariselän hiihtokeskuksessa on jopa 200 kilometriä kaunista maastohiihtoon tarkoitettua reittiä. Vuokatissa on sopivaa maastoa niin aloittelijalle, kuin myös korkeammalla tasolla urheilevalle hiihtäjälle. Myös olympiatason harjoittelukeskus sijaitsee Vuokatissa. Kolmas loistava paikka hiihdolle on Levin hiihtokeskus, joka on noin 170 kilometriä Roveniemeltä. Levillä kävijät voivat kokeilla niin laskettelua kuin myös hiihtoa upeissa puitteissa.

Hiihdon terveysvaikutukset

Yksi kaikista tärkeimmistä piirteistä urheiluharrastuksen aloittamisessa on terveyden edistäminen. Aikuinen ihminen tarvitsee liikuntaa ja mikä tahansa urheiluharrastus tuo aina positiivisia terveysvaikutuksia. Hiihtäminen voi olla erityisen terapeuttista ja eheyttävää, sillä tällöin kuntoilija pääsee luonnon helmaan ja saa hengittää raikasta talvista ilmaan. Näin ollen myös henkinen hyvinvointi saa positiivisen sysäyksen kuntoilun ohessa. Hiihtämisestä voi saada myös hyvän mielialan ja energiaa koko loppupäiväksi. Öisin myös uni maistuu takuulla paljon paremmin kuin aiemmin.

Hiihtäminen tekee hyvää luustolle ja nivelten hyvinvoinnille. Lisäksi erityisesti jalkojen lihakset vahvistuvat paljon. Aktiivisesti hiihtoa harrastavien hapenottokyky paranee huomattavasti ja samalla riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee merkittävästi. Hiihtäminen sopii myös vanhemmille kuntoilijoille, sillä se esimerkiksi parantaa tasapainoa ja notkeutta. Etenkin, jos oma kroppa tuntuu jäykältä, tekee hiihtämisen aloittaminen takuulla hyvää kehon hallinnan kannalta. On myös selvää, että hiihtäminen on hauska ja tehokas tapa edistää painonhallintaa ja yleisiä terveellisiä elämäntapoja.

Muuta muistettavaa

Mikäli hiihtäminen tuntuu aluksi ylitsepääsemättömän raskaalta ja kuormittavalta, ei kannata lannistua. On selvää, että hiihtäminen on kokonaisvaltaista urheilua, joka vaikuttaa jokaiseen kehon osaan. Näin ollen varsinkin kokemattoman hiihtäjän voi olla vaikeaa aloittaa hiihtäminen, jos vertailee itseään muihin. Monilla on myös huonoja kokemuksia koulussa hiihtämisestä. Nämä muistot voivat kummitella mielessä vuosienkin jälkeen. Tällainen asenne kannattaa kuitenkin unohtaa, sillä hiihtämistä harrastava aikuinen tekee sen vain omaksi ilokseen ja oman terveytensä edistämiseksi.

Yhteenveto

Jos siis vielä mietit, voiko aikuisena aloittaa hiihtoharrastuksen, vastaus on ehdottomasti kyllä! Hiihdolla on hyviä vaikutuksia niin terveyteen kuin myös mielialaan. Hiihtäminen on helppo aloittaa heti kuin oikeat varusteet löytyvät. Parilla helpolla säännöllä voi määritellä sen, minkä pituiset sukset ovat kaikista parhaat omaan pituuteen ja hiihtotyyliin nähden. Suomessa on myös monia paikkoja, joissa hiihtämistä pääsee harrastamaan niin karussa maastossa, kuin myös helpommilla ylläpidetyillä reiteillä. Rohkaise siis mielesi ja koe hiihtämisen riemu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *